Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ...

Παρουσιάζουμε 2 εξαιρετικά και μικρά σε διάρκεια ρεπορτάζ της maggie schmitt από την ηρωική πόλη-φυλακή της λώρίδας της Γάζας..

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ...



Fishing in Gaza - version for The Nation from maggie schmitt on Vimeo.


ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ...



Anything Good and Bright: The American International School in Gaza - better version from maggie schmitt on Vimeo.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΦΑΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ











CREATIVEROOM



 
McFarlane

Οι γιορτές της μάσας είναι προ των πυλών, σας προτείνουμε εύγευστα αρχιτεκτονήματα που δεν ανακατεύτευουν τα στομάχια όπως τα πλείστα που κυκλοφορουν ελεύθερα αριστερά και δεξιά των  ωραίων, λακκουβοτών Κυπριακών δρόμων...



Romses



Mallen

Οι εικόνες είναι από ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για σκοπούς φιλανθρωπίας, αρχιτεκτονικα γραφεία πρότειναν το design τους μόνα από φαγώσιμα υλικά. Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες ΕΔΩ.



SKFANDRA GOURMET

Το προτότυπο ιστολόγιο της χιλιανής Pilar Pinchart, SKFANDRA που εργάζεται και γράφει στην Μαδρίτη προτέινει μια σειρά από Gourmet προϊόντα με πολύ αρχιτεκτονική παρουσίαση και έμπνευση. Ένα πολύ δραστήριο άτομο που μέσω του blog αυτού παρουσιάζει μια άλλη προσέγγιση της αρχιτεκτονικής πολυ πιο ανθρώπινη και αστεία διακομωδώντας συχνά το star system του επαγγέλματος. Παρουσιάζει προτότυπα θέματα αλλά και τουριστικές περιηγήσεις στην Μαδρίτη με αρχιτεκτονικές θεματικές.


Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από το Zadarske της Κροατίας το οργκαν της θάλασσας...και όχι από την επίχωση της Λεμεσού..



Από το Burnley Lancashire, το "Singing Ringing Tree".

DIY


O Andy Goldsworthy είναι ένας διάσημος πια  land-art καλλιτέχνης. Χρησιμοποιεί με μαγικό τρόπο υλικά της φύσης, που βρίσκει στο συγκεκριμένο τοπίο και τα συνδέει για να δημιουργήσει μόνιμες ή προσωρινές κατασκευές ή εικόνες.
Απολαύστε ένα μικρό κομμάτι από το ντοκιμαντέρ River and Tides.





Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ





 

Τα περίφημα "nail houses" nail houses είναι σπίτια που παρέμειναν ζωντανά και αντιστέκονται στην επέλαση των πανίσχυρων ντιβέλοπερ των σύχρονων υπερ-πόλεων της άγριας Άπω Ανατολής.

Είναι σπίτια που παραμένουν σύμβολα στην μάχη κατά της αλλοτρίωσης της ΠΟΛΗΣ, της άλωσης των ανθρώπινων αξιών του κατ'εξοχήν δημόσιου χώρου που εξαφανίζεται. Το ανθρώπινο είδος χάνει σιγα-σιγά ότι πολυτιμότερο και ευφυέστερο είχε δημιουργήσει δηλαδή την πόλη. Κάποιοι κοινωνιολόγοι πιστεύουν πώς η ιστορία του ανθρώπου ξεκινά στην μεσοποταμία, όπου για πρώτη φορά εκτισε μόνιμο οικισμό και έψαξε τον τρόπο να οργανωθεί για να συνυπάρξει.

Ίσως τώρα στην Κίνα να βλέπουμε τα πρώτα έντονα σημάδια της καινούργιας φάσης που να μπαίνει ο ανθρωπος. Δεν αυτο-ορίζεται, δεν οργανώνεται, δεν επιλέγει απλά ακολουθεί το κεφάλαιο. Τώρα είναι στην Σανγκάη, αύριο στο Λάγος, μεθάυριο στο Αμπού-Ντάμπι και πάει λέγοντας. Οι πλυθυσμοί μετακινούνται μαζικά, οι πόλεις αλλοτριώνονται τάχιστα και μεταλλάσσονται σχετικά με την οικονομία που τις παράγει. Ένα zoning στην κλίμακα του πλανήτη.Εδώ βιομηχανία, εκεί τουρισμός, αλλού χρηματηστήριο.


Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή, αλλά το είδος της αλλαγής του στάτους της πόλης. Με την παράδοση της στους ντιβέλοπερς, η πόλη είναι πλέον η άρθροιση άποιρων ιδιωτικών κουτιών, που θα κατοικήσουν προσωρινά οι σκλάβοι της οικονομίας (απο τον πιο χαμηλά αμοιβώμενο μέχρι και το αφεντικό) μέχρι να μετακινηθούν για τον επόμενο σταθμό.Ο δημόσιος χώρος ή σύμβολο δεν υπάρχει πλέον.Τα πάντα είναι εμπόριο. Οι ανθρώπινες σχέσεις αναπτύσσονται μέσω άλλων μηχανισμών, συνήθως με αντάλλαγμα το χρήμα.


Όσοι ανθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτές τες εξελίξεις έχουν την ίδια  κατάληξη με τα nail houses : κατεδαφίζονται είτε δια αμοιβής, είτε χωρίς.

Τι θα γίνει με όλα αυτα τα τεράστεια τσιμεντένια κατασκευάσματα όταν η "πόλη" θα σβήσει? Θα πνιγούν στο πράσινο μετα από 100 χρόνια? Νέα είδη ζώης θα αναπτυχθούν στην επόμενη χιλιετία? Καινουργια είδη πίθηκων, ερπετών και δέντρων που τρέφονται από σίδερο και τσιμεντόσκονη?

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΔΑΣΩΣΗ

Από το google earth μπορεί πλέον κάποιος να παρακολουθήσει την αποδάσωση που εντατικά επιδίδονται διάφορες εγκληματικές οργανώσεις που ακολούθως βαφτίζονται "ΠΡΑΣΙΝΕΣ" στην Ευρώπη και την Αμερική πουλώντας ξυλεία. Με κάθε αγορά ξυλείας πρέπει να καθιερωθεί από όλους μας το αντανακλαστικό να ζητάμε πιστοποιητικά προέλευσης του υλικού και προπαντός να αποφεύγουμε την αγορά εξωτικής ξυλείας γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προέρχεται από τέτοια δάση που ανεξέλεγκτα καταστρέφονται.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί παρουσιάζεται το απίστευτο έγκλημα που συντελείτε στην Βραζιλία.






Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

KOOLHAND


Γραμματοσειρά για αρχιτεκτονόπληκτους, κολλήμένους, φετιχιστές από τους type, εμπνευσμένη από τα γραφικά του τεράστειου Rem Koolhass.