Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

50 ΧΡΟΝΙΑ BRAZILIA




Τα πενηντάχρονα της γιορτάζει φέτος η πρωτεύουσα της Βραζιλίας Brasilia θα ως εκ τούτου θα έχει την τιμητική της με διάφορους εορτασμούς. Η κατάσκευή άρχισε το 1955 σε παρθένες φυσικές εκτάσεις, την όλη περιπέτεια λάνσαρε ο πρόεδρος της χώρας Juscelino Kubitschek πραγματοποιόντας τη μεγάλη ανάγκη του πολιτικού συστήματος της χώρας για τη δημιουργία μιας πρωτεύουσας σε στρατηγικό σημείο της πελώρειας αυτής έκτασης. Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε φυσικά με τις θυσίες όλου του βραζιλιάνικου πληθυσμού, για την τιμή και δόξα του "Εθνους"...

Την πόλη σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες τους Oscar Niemeyer, Lúcio Costa και Burle Marx με βάση τις σύχρονες τότε θεώρείες του μοντέρνου κινήματος. Ο πρώτος έκλεισε φέτος 102 χρονών και είναι ακόμα και σήμερα εν ενεργεία αρχιτέκτονας.



Η πόλη ανακυρήχθηκε από την UNESCO ως κληρονομιά της ανθρωπότητας και αυτό είναι καλό γιατί τα τεράστεια λάθη που υπέπεσαν οι σχεδιαστές είναι καλό να μην ξανασυμβούν ποτέ ξανά στο μέλλον.

 Η πόλη είναι σχεσιασμένη με βάση το οδικό δίκτυο και μεχρι σήμερα είναι αδύνατον σε άνθρωπο να μετακινηθεί πεζός στην πόλη αυτή. Η παρθένα έκταση διαιρέθηκε σε μεγάλες ζώνες από τες πολύ πλατειές πρωτεύουσες οδικές αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας και οι μέγάλες αυτές ζώνες διαιρέθηκαν ξανά από ιεραρχικά μικρότερες τους αρτηρίες και πάει λέγοντας. Στες ζώνες που δημιουργήθηκαν δόθηκαν και χρήσεις όπως κατοικίες, γραφεία, κυβερνητικα κτίρια κτλ. Η έννοια του zoning που καλλιεργήθηκε έντονα από τις υγιενίστικες και φονκσιοναλίστικες θεώρείες των ''μοντέρνων'' αποδείκτηκε καταστροφική στην πράξη όπως ακριβώς και κάθε πολεοδομική πράξη επί χάρτου χώρις να έχουν εκ των προτέρων ληφθούν υπόψη και οι διάφορες μικροκλίμακες αλλά και οι διάφορες πιθανές κοινωνιολόγικες συνθήκες που επικρατούν ή πρόκειται να επικρατήσουν.


Σ' αυτό το υπερπελώρειο εργοτάξιο έχουν κτιστεί κάποια πανέρφα κτίρια, πραγματικά διαμάντιοα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής.

 

  

  

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

METROPOLIS

 Ένα καταπληκτικό animation METROPOLIS από τον Rob Carter το οποίο βρήκα εδώ...


Metropolis by Rob Carter - Last 3 minutes from Rob Carter on Vimeo.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

URBAN DANCE

Κάποιοι χοροί που ξεκίνησαν πρόσφατα από τα αστικά περιθώρια μεγαπόλεων και εκφράζουν τες συχρονες αστικές πραγματικότητες στα διάφορα μέρη που αναπτύχθηκαν..Αν καποιος από εσάς έχει καποια tips ας τα αφήσει στα σχόλια για να τα δημοσιεύσουμε αργότερα...

KUDURO  Απίστευτο το Kuduro!!! Απευθείας από την Λουάντα, την πρωτεύουσα της Ανκόλας, ίσως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μεγάπολη της σύχρονης μητέρας-Αφρικής.




Απο την Αμέρικα το JERKIN'



μόλις γεννήθηκε το Jerk ήρθε να το ξεσπιτώσει το FLEX από το Texas που κερδίζει όλο και περισσότερο την μάχη στο youtube.



TECKTONIK

Από τα Γαλλικά προάστεια...Ήταν στο Ζενίθ της μόδας πριν 2 χρόνια και δεν κράτησε...αφού επικράτησε το καθαρό 80's ΡΕΤΡΟ...





Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

NΕW UTOPIA

Κομματάρα από τον Tuomas Toivonen, ένα σύντομo αλλά περιεκτικό μάθημα της ιστορίας της πόλης σε english με υποτίτλους english που διευκολύνουν την κατανόηση. Εύστοχα και σαρκαστικά σχόλια για το σημερινό τρόπο ζωής που επιβλήθηκε στους ανθρώπους.


NOW from Antti Seppänen on Vimeo.