Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ





 

Τα περίφημα "nail houses" nail houses είναι σπίτια που παρέμειναν ζωντανά και αντιστέκονται στην επέλαση των πανίσχυρων ντιβέλοπερ των σύχρονων υπερ-πόλεων της άγριας Άπω Ανατολής.

Είναι σπίτια που παραμένουν σύμβολα στην μάχη κατά της αλλοτρίωσης της ΠΟΛΗΣ, της άλωσης των ανθρώπινων αξιών του κατ'εξοχήν δημόσιου χώρου που εξαφανίζεται. Το ανθρώπινο είδος χάνει σιγα-σιγά ότι πολυτιμότερο και ευφυέστερο είχε δημιουργήσει δηλαδή την πόλη. Κάποιοι κοινωνιολόγοι πιστεύουν πώς η ιστορία του ανθρώπου ξεκινά στην μεσοποταμία, όπου για πρώτη φορά εκτισε μόνιμο οικισμό και έψαξε τον τρόπο να οργανωθεί για να συνυπάρξει.

Ίσως τώρα στην Κίνα να βλέπουμε τα πρώτα έντονα σημάδια της καινούργιας φάσης που να μπαίνει ο ανθρωπος. Δεν αυτο-ορίζεται, δεν οργανώνεται, δεν επιλέγει απλά ακολουθεί το κεφάλαιο. Τώρα είναι στην Σανγκάη, αύριο στο Λάγος, μεθάυριο στο Αμπού-Ντάμπι και πάει λέγοντας. Οι πλυθυσμοί μετακινούνται μαζικά, οι πόλεις αλλοτριώνονται τάχιστα και μεταλλάσσονται σχετικά με την οικονομία που τις παράγει. Ένα zoning στην κλίμακα του πλανήτη.Εδώ βιομηχανία, εκεί τουρισμός, αλλού χρηματηστήριο.


Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή, αλλά το είδος της αλλαγής του στάτους της πόλης. Με την παράδοση της στους ντιβέλοπερς, η πόλη είναι πλέον η άρθροιση άποιρων ιδιωτικών κουτιών, που θα κατοικήσουν προσωρινά οι σκλάβοι της οικονομίας (απο τον πιο χαμηλά αμοιβώμενο μέχρι και το αφεντικό) μέχρι να μετακινηθούν για τον επόμενο σταθμό.Ο δημόσιος χώρος ή σύμβολο δεν υπάρχει πλέον.Τα πάντα είναι εμπόριο. Οι ανθρώπινες σχέσεις αναπτύσσονται μέσω άλλων μηχανισμών, συνήθως με αντάλλαγμα το χρήμα.


Όσοι ανθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτές τες εξελίξεις έχουν την ίδια  κατάληξη με τα nail houses : κατεδαφίζονται είτε δια αμοιβής, είτε χωρίς.

Τι θα γίνει με όλα αυτα τα τεράστεια τσιμεντένια κατασκευάσματα όταν η "πόλη" θα σβήσει? Θα πνιγούν στο πράσινο μετα από 100 χρόνια? Νέα είδη ζώης θα αναπτυχθούν στην επόμενη χιλιετία? Καινουργια είδη πίθηκων, ερπετών και δέντρων που τρέφονται από σίδερο και τσιμεντόσκονη?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου