Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

50 ΧΡΟΝΙΑ BRAZILIA
Τα πενηντάχρονα της γιορτάζει φέτος η πρωτεύουσα της Βραζιλίας Brasilia θα ως εκ τούτου θα έχει την τιμητική της με διάφορους εορτασμούς. Η κατάσκευή άρχισε το 1955 σε παρθένες φυσικές εκτάσεις, την όλη περιπέτεια λάνσαρε ο πρόεδρος της χώρας Juscelino Kubitschek πραγματοποιόντας τη μεγάλη ανάγκη του πολιτικού συστήματος της χώρας για τη δημιουργία μιας πρωτεύουσας σε στρατηγικό σημείο της πελώρειας αυτής έκτασης. Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε φυσικά με τις θυσίες όλου του βραζιλιάνικου πληθυσμού, για την τιμή και δόξα του "Εθνους"...

Την πόλη σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες τους Oscar Niemeyer, Lúcio Costa και Burle Marx με βάση τις σύχρονες τότε θεώρείες του μοντέρνου κινήματος. Ο πρώτος έκλεισε φέτος 102 χρονών και είναι ακόμα και σήμερα εν ενεργεία αρχιτέκτονας.Η πόλη ανακυρήχθηκε από την UNESCO ως κληρονομιά της ανθρωπότητας και αυτό είναι καλό γιατί τα τεράστεια λάθη που υπέπεσαν οι σχεδιαστές είναι καλό να μην ξανασυμβούν ποτέ ξανά στο μέλλον.

 Η πόλη είναι σχεσιασμένη με βάση το οδικό δίκτυο και μεχρι σήμερα είναι αδύνατον σε άνθρωπο να μετακινηθεί πεζός στην πόλη αυτή. Η παρθένα έκταση διαιρέθηκε σε μεγάλες ζώνες από τες πολύ πλατειές πρωτεύουσες οδικές αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας και οι μέγάλες αυτές ζώνες διαιρέθηκαν ξανά από ιεραρχικά μικρότερες τους αρτηρίες και πάει λέγοντας. Στες ζώνες που δημιουργήθηκαν δόθηκαν και χρήσεις όπως κατοικίες, γραφεία, κυβερνητικα κτίρια κτλ. Η έννοια του zoning που καλλιεργήθηκε έντονα από τις υγιενίστικες και φονκσιοναλίστικες θεώρείες των ''μοντέρνων'' αποδείκτηκε καταστροφική στην πράξη όπως ακριβώς και κάθε πολεοδομική πράξη επί χάρτου χώρις να έχουν εκ των προτέρων ληφθούν υπόψη και οι διάφορες μικροκλίμακες αλλά και οι διάφορες πιθανές κοινωνιολόγικες συνθήκες που επικρατούν ή πρόκειται να επικρατήσουν.


Σ' αυτό το υπερπελώρειο εργοτάξιο έχουν κτιστεί κάποια πανέρφα κτίρια, πραγματικά διαμάντιοα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής.

 

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου