Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Σαν κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρηθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που έχει προκυρηχθεί για τα νέα κτίρια του ΚΥπριακού Πρακτορίου Ειδήσων. 
Το κτίριο θα ανεγερθεί, που αλλού; για ακόμα μια φορά ενα ακόμα δημόσιο κτίριο στην Λευκωσία! Οι υποσχέσεις για σταδιακή αποκέντρωση πάνε περίπατο στους παραλιακούς παζόδρομους των "επαρχιακών" πόλεων του σπουδαίου και αχανούς (χαχα!) κράτους. Όπως λέμε Παρίσι του 19ου αιώνα, έτσι και σήμερα η Κυπριακή κυβέρνηση οχυρώνεται και συγκεντρώνει τον πλούτο στην πρωτευουσα. Δεν θα μ'ενοχλούσε ιδαίτερα αν αυτός ο πλούτος δεν αφορούσε και ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ πλούτο. 

Σύμφωνα με τον φιλελευθερο 139!!! αρχιτεκτονικά γραφεία αγόρασαν την προκύρηξη του διαγωνισμού παίρνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτόν. Αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον 80 συμμετοχές και προσπαθήσουν όλοι να τιμήσουν δεόντος τον αρχιτεκτονικό θεό, συμπεραίνουμε ότι θα διεξαχθεί ένα τεράστιο για τα κυπριακά δεδομένα αρχιτεκτονικό όργιο και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν οι ισχυρότεροι και πιο παθιασμένοι εραστές της αρχιτεκτονικής. Αυτό επαφίεται όπως κάθε φορά ΜΟΝΟ στην τιμιότητα των κριτών αλλά και στην δική τους άποψη περί της αρχιτεκτονικής και της έντασης της αγάπης που έχουν γι αυτήν.

Θα είμαστε πανευτυχείς να παρεβρεθούμε στην παρουσίαση των έργων που θα γίνει μετά την επιλογή των νικητών (νομίζω αρχες του οκτώβρη 2010) για να μπορέσουμε να πάρουμε μια άποψη του κυπριακού επιπέδου της Κυπριακής αρχιτεκτονικής μελέτης. Πιστεύουμε ότι το επίπεδο είναι πολύ ψηλό και θα γίνεται ακόμα ψηλότερο στην συχνή τριβή με τέτοιους διαγωνισμούς και όχι στην με την καθημερινή συντριβή με τους ντιβελοπερίσκους των κυπριακών σαπουνόπερων-πόλεων...



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ


Ουρές αρχιτεκτόνων για έργα στο Δημόσιο
Ρεκόρ από αιτήσεις στον διαγωνισμό για το νέο κτήριο του ΚΥΠΕ

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΡΠΑΣ

ΤΟδυνατό κτύπημα που επέφερε στην οικοδομική βιομηχανία, η παγκόσμια οικονομική κρίση στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, αντικατοπτρίζεται με τρόπο εντυπωσιακό -και ταυτόχρονα τραγικό- στον πρόσφατο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την ανέγερση του κτηρίου του. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό συνήθως 10, το πολύ 20, αρχιτεκτονικά γραφεία από την Κύπρο.Με το που προκηρύχθηκε όμως ο διαγωνισμός για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτηρίου ΚΥΠΕ, φάνηκε η διαφορά. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Πρακτορείου, Κωστάκης Κωσταντίνου, ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό εκδήλωσαν μέσα στα χρονικά πλαίσια που τέθηκαν, 139 γραφεία, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη ίσως φορά, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και τόσοι πολλοί αρχιτέκτονες και γραφεία που δεν έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, αλλά σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και αλλού. Το κόστος για την ανέγερση του κτηρίου στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα ¤3,5 εκατ. Οι σχετικές εργασίες θα αρχίσουν εντός του 2011 και εκτός απρόοπτου θα ολοκληρωθούν τέλος του 2012.Το κτήριο του ΚΥΠΕ που θα είναι τριώροφο, θα ανεγερθεί σε χαλίτικη γη 1350 μέτρων που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κυρηνείας στην Αγλαντζιά, κοντά στο αρχηγείο Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων θα διαθέτει στούντιο και μεγάλη αίθουσα, στην οποία θα μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα έως και 50 δημοσιογράφοι. Για την ώρα βέβαια, το ΚΥΠΕ δεν διαθέτει τόσους πολλούς δημοσιογράφους, γι' αυτό ζήτησε από τους αρχιτέκτονες να διαμορφώσουν τους χώρους με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να προσαρμοστούν στις συνεχώς διαφοροποιούμενες ανάγκες του Πρακτορείου.

10 σχόλια:

  1. νομίζω ότι το μόνον αντίβαρον στην ντιβελοπερίστικην μιζέριαν είναι τούτοι οι διαγωνισμοί. Ελπίζω επίσεις ότι θα προχωρήσουμεν σαν λαός τζιαι άμαν το αποτέλεσμαν του αρχιτεχτονικού διαγωνισμού δεν αρέσκει του δημάρχου δεν θα δικαιούται να σκοτώνει το κτήριο.

    Αίνιγμα 1: Ποιός δήμος (του ΔΗΤΟ) ακύρωσεν το κτίσιμο δημαρχείου σε προάστιον της Λευκ-ορ-ωσίας διότι ο φίλος του δημάρχου (πάλε του ΔΗΤΟ) ήρτεν τρίτος όταν η επιτροπή άνοιξεν τους φακέλους με τα ονόματα;

    Αίνιγμα 2: Ποιός Ελβετός αρχιτέκτονας που εκέρδισεν το πρώτον βραβείο για το κτίσημο πανεπιστημιακού κτηρίου δεν εκαλέστην κάν στην τελετήν διότι είπαν το ότι το κτήριον θα κτιστεί που το δεύτερον βραβείον που ανοίκει σε Κυπραίον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ??????????????????????????????????????????????
    ομολόγα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή δεν ζεις Κύπρο; Εγώ στην Ελβετία τζιαι έμαθα το!!

    Ξέρεις αντροπήν να παεις στον τόπον τον ξένον να πεις του αστεριού αρχιτέκτονα που έχτισεν αυτόν http://www.fr.ch/ville-fribourg/edilite/amenagement/salle_spectacle.htm με τον σούζον με τον πούζον τζιαι με μεγάλην περηφάνιαν ότι είσαι που την νήσον της Αφροδίτης τζιαι να σου διηγηθεί την πιο τραυματικήν εμπειρίαν της ζωής του σαν αρχιτέκτονας; Τζιείνος ο τόπος δεν τραυματίζει μόνον τα παιθκιά του. Τραυματίζει όποιον του δώκει λλίην ψυσιήν. Άμαν έχει κάποιον με ισχύν να φάει λίρες, η ψυσιή του άλλου μετρά μόνον σαν μέσον για να μπορέσει να φάει παραπάνω. Αλλιώς κουρέλιν γίνεται. Πατσιαούριν που λαλούμεν τζιαι στα δικά μας.

    Για τα προάστια της Λευκ-ορ-ωσίας αρώτα τζιαι θα μάθεις. Εν τζιαι έχει 50. Η ιστορία είναι κάπου 10 χρονών. Μεν με αρωτάς παραπάνω διότι θα μπερτέψουμεν να μας κάτσουν τζιαι μας μέσα. Στην Λευκ-ορ-ωσία κουλιάζουν όλοι οι αδίστακτοι εγκληματίες της development μαφίας. Ο Γρηγόρης Ξενοφώντος θα είναι ο πρώτος που θα στείλουν πίσω για να δικαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζω κυπρο τελευταίως αλλά είμαι λλίο εχτός του παζαρκού και του κουτσομπολιου...αλλα άσε θα ρωτησω και θα μάθω, εσκουλουτζιάστηκα τωρά. Εν πολλά τετοια που συμβαίνουν καθημερινά. Ελπίζουμε, αφελώς, οτι σύντομα θα πεθανουν όλοι οι βρωμισμένοι αλλά δυστυχώς πετάσουνται χίλια παραπούλια.
    Την αλλη φορα εν τους εβαλαν να κατεδαφισουν το λιμανακι της Παφου μολις αρκέψαν την ανακαίνηση για να πουλίσει μούρη ένας σούπερβλαξ πολιτικαντης?

    Και γαμώ τα κτίρια εντωμεταξύ ο Jean-Pierre Dürig και γαμώ την ράτσα μας δηλαδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. e pou tha ginotan re egokentrike lemesiane to KYPE? einai logiko na gini se alli poli? ta perissotera pragmata ginonte stin prwteuousa, kai tha kalifkoun tin proedria to 2012 apo tin Lemeso re e3ypne?, den pire arketa erga i Lemesos kai thelei kai alla diladi? to kalo paraponieste oti ola ginonte Lefkosia, alla apo tin alli ta thelete ola Lemeso esis kai se kamia alli poli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρόλο το προκλητικό σου ύφος θα σου απαντήσω.

    Πιστεύω ότι λόγω των παρα πολυ μικρων αποστάσεων στην Κύπρο μπορεί πολύ ευκολά να επιτευχθεί η περίφημη αποκέντρωση. Η αποκέντρωση είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κεκτημένο άλλων ευρωπαϊκων χωρών και εχτός τούτου πολεοδομικά είναι πολύ σημαντικό.
    Θα αποφέυγαμε τις τεράστειες ουρές στην είσοδο της Λευκωσίας κάθε πρωί αλλά και θα κατανεμόταν ο πλούτος πιο δίκαια σε όλη την επικράτεια.
    Ο συγκεντρωτισμός δεν ειναι πλέον στα λεξικά όπως ούτε και το "zoning" που προτείνει πόλεις ή περιοχές με συγκεκριμένες χρήσεις της γης. Βρισκόμαστε στην εποχή της πολλαπλότητας και της ανάμιξης των χρήσεων. Έτσι και η πρωτεύουσα μπορεί να μοιράσει τα κυβερνητικά της κτίρια και μπορεί επίσεις να αποκτήσει περισσότερες τουριστικές ή βιομηχανικές υποδομές πχ.

    Με την δική σου λογική ανώνυμε πρέπει να πάρουμε και το αεροδρόμιο στην Λευκωσία για δουλεψει καλύτερα η ευρωπαϊκαη πρωτεύουσα 2012, ας πάρουμε και το λιμάνι Λεμεσού στην Λευκωσία να κάνει παρέα με το υπουργίο ναυτηλίας!!!

    Τα υπολοιπα κομπλεξικά σου δεν θα τα σχολιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. arxisate kai tsimpate san tis melisses pano stin Lefkosia re, ma den ntrepeste, tsimbate to panepistimio, tsimbate ta osa proterimata eminan se mia misi poli, ma den ntrepeste. apokentrosi re complexike den simainei na pane se alles poleis apla gia na ikanopiithoun oi emmones sas. h lemesos mia zwh kleei, exete tourismo, marines, anapti3is ti thelete apo tin lefkosia sinexws. psa3te dimiourgiste monoi sas.

    den theloume to limani sas oute tpt apo esas, akouses pote kanena lefkosiati na zita kati diko sas?

    i poli eixe aerodromio, itan i pio aneptigmeni kai tora den exei sxedon tpt kai tsimbate opos ta arpaktika ai apo edw.

    pirate to tepak ti thelete allo dld, mas klisate to ATI kai to pirate.

    kata vathos theleis kai to proedriko stin poli sou kai na ginis kai prwteuousa re komplexike.

    sas mathame oloi esas tous lemesianous. den ntrepeste katholou, apo ton dhmarxo mexri ton pio aplo politi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. sas eidame re komple3ike me tin arxh limenwn poso skata ta kanate, i moni ypiresia ektos lefkosias kai ta dialisate ola. mia arxh pou ypotithtete e3ipireta oles tis polis alla stin ousia kanei ola ta erga stin Lemeso, opos anaplasis limanion, nea aithousa epivaton, proothise tin kataskeui tis marinas, kai alla polla.

    eno tin larnaka, papho, ayia napa tis grafi sta palia tis ta papoutsia.

    den ntrepese kan pou zitas tetia. pigene tsimbourouloga apo allou kai pareta mas.

    ektos apo arxitektoniko plouto i lefkosia den exei tpt allo, exei kai to panepistimio kai auto to tsimbate opos ta korakia na to dialisete kai na efarpa3ete sxoles.

    den ntrepeste oloi sas ekei kato!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ε, αφου δεν το θέλεις το λιμάνι μας δεν σου το δίνουμε! Ανωνυμε είναι γνωστό οτι εδω κάτω δεν ντρεπόμαστε καθόλου, αλλά μαλλον ούτε εσύ ντρέπεσαι για να παρεκτρέπεσαι σ ενα τόσο γελίο τοπικιστικό ντελίριο..λες να είσαι κατα βάθος Λεμεσιανός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eisai komple3ikos re, apantas se jina pou theleis me mia tasi ironias opos simberiferonte oi komple3ikoi kai oi anideoi.

    kali tixi re pseftomagka, afou to thes to KYPE re kai ton kratiko mixanismo pote den tha ton paris, to mono capital pou tha paris einai to komple3iko kanali pou dimiourgisate me tin onomasia CAPITAL.

    ante kales ekmbombes stin egokentriki topikistiki autonomi lemeso kai an theleis kanena egrafo perase apo to telonio na sto dosoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή