Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΗΣΗΣ!

Δημοσιεύουμε αυτόβουλα ένα email που έχουμε λάβει.
Η αρχιτέκτονας Σεβίνα Φλωρίδου προειδόποιεί για την επικείμενη διαγραφή από το αστικό μας περιβάλον ενός ακόμη χαρακτηριστικού παραδείγματος λεμεσιανής αστικής αρχιτεκτονικής, προβάλει σοβαρά επιχειρήματα και καλεί σε δράση τον καθένα από εμάς.



ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΟΩΝ

Έχουμε μάθει ότι ο Δήμος Λεμεσού έχει εκδώσει άδεια κατεδάφισης για την πετρόκτιστη οικοδομή - πρώην μπακάλικο Δρουσιότη που βρίσκεται επί της βόρειας πλευράς της Πλατείας Ηρώων, στην οδό Γεωργίου Μαλεκίδη Αρ. 13 (Αρ. Τεμ. 399, Φ/Σχ LIV 58.5.II). Βρίσκεται δυτικά του ΡΙΑΛΤΟ και εφάπτεται επί της ΣΤΕΓΗΣ ΧΩΡΟΥ από τη νότια πλευρά και με το στούντιο/κατοικία της ζωγράφου Κάτυ Σάμπρυ από τη βόρεια. Σημειώνεται ότι και οι δύο οικοδομές που περιβάλλουν την εν' λόγο οικοδομή είναι διατηρητέες και έχουν ανακαινισθεί. με προδιαγραφές του Τομέα Διατήρησης. Σημειώνεται επίσης ότι το πρώην 'Μπακάλικο Δρουσιώτη' είναι κατά πολύ πιο αξιόλογο σαν κτίριο από τις δύο περιβάλλουσες οικοδομές αφού είναι κτισμένο με εμφανή πελεκητή πέτρα και φέρει πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά από τις αρχές του 20ού αιώνα. 

 Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα εναπομείναντα παραδοσιακά κτίρια στον περίγυρο της πλατείας (ίσως το ωραιότερο μετά το Ριάλτο).

Η θέση της οικοδομής την κάνει ορατή από την πλευρά της πλατείας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνεχούς δόμησης παραδοσιακών διατηρητέων οικοδομών. Το εν' λόγο τεμάχιο έχει άδεια, βάση του τοπικού σχεδίου, για τετραόροφη οικοδομή!
Πιστεύουμε ότι η κατεδάφιση αυτού του εύθραυστού κομματιού της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και η ανέγερση πολυώροφου κολλημένου επί των - κατά πολύ χαμηλότερων - δύο διατηρητέων οικοδομών, (στον κατά τα άλλα πολύ στενό δρόμο) θα φέρει ανεπίστρεπτο πλήγμα στην αισθητική και ιστορική όψη της παρόδου, στο σημείο που ενώνεται με την πλατεία. Θα επιφέρει επίσης πολεοδομική αλλοίωση εκεί που γίνονται προσπάθειες από διάφορους φορείς, για αναβίωση της Πλατείας Ηρώων και των γύρω δρόμων με ποιοτική αρχιτεκτονική και χρήσεις. Κάτω τα χέρια από την πολιτιστική Κληρονομιά της Λεμεσού ! Φτάνει πιά !


Σεβίνα Φλωρίδου

Παρακαλώ προωθήσετε και τηλεφωνήστε στο Δήμαρχο (25 884325) και στο Δήμο Λεμεσού (25 884300) ή στείλτε email



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου