Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ : Στις 3 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου είχαμε δημοσιεύσει την απάντηση του δήμαρχού Λεμεσού κ. Αντρέα Χρίστου που έλαβαν οι 200 πολίτες οι οποίοι συνυπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας ενάντια στην παράνομη και αντι-κοινωνική πράξη της εκκλησιάς της Αγ.Τριάδας Λεμεσού να περιφράξει την πλατεία γύρω από τον ναό.


Σημερινή κατάσταση!!!


επιστολή διαμαρτυρίας : http://polhtiki.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

απάντηση από τον δήμαρχο : http://polhtiki.blogspot.com/2009/11/blog-post_07.html


Στο κείμενο που ακολουθεί, την απάντηση του δήμαρχου σχολιάζει ο κ. Ιούλιος Θεοδωρίδης, ελπίζοντας σε δικές σας αντιδράσεις, απόψεις, προβληματισμούς για τα σημαντικά που εγείρει.  
(δημόσια παρέμβαση  του ιδίου έχουμε ξαναδημοσιεύσει ΕΔΩ).


 ***

Διάβασα με προσοχή την απάντηση του Δημάρχου, στην επιστολή διαμαρτυρίας για την περίφραξη της Αγίας Τριάδας (καθώς και άλλων εκκλησιών) και, προσωπικά, διαβλέπω θετικά σημεία τα οποία επιθυμώ να σχολιάσω.


Αφού ο Δήμαρχος αναγνωρίζει εξαρχής το καθεστώς ιδιοκτησίας του περιβόλου των εκκλησιών, υπογραμμίζει την ανομοιογένεια που παρατηρείται, τόσο σε πλατείες εκκλησιών της πόλης, όσο και της υπαίθρου (με την ύπαρξη ή μη κιγκλιδώματος). Θεωρώ, όμως, πολύ σημαντική δήλωση την επίσημη αναγνώρισή του πως «...σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιφράξεις έχουν αλλοιώσει την εικόνα της περιοχής, όπως τη γνωρίζαμε...». Επίσης, η παραδοχή πως «...Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί η συναίνεση του Τομέα Διατήρησης...», αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια όσων διαφωνούμε με τις περιφράξεις για περαιτέρω (νόμιμες) ενέργειές μας. Διαφαίνεται καθαρά πως η συγκεκριμένη εκκλησιαστική επιτροπή έχει ενεργήσει παράτυπα, αφού έχει πλέον δημοσιοποιηθεί πως «...θέμα συζήτησης και κρίσης είναι ο τύπος και το ύψος του κιγκλιδώματος, το οποίο στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας για πολλούς μήνες απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του αρχιτέκτονα της εκκλησίας, του Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου...». Το ίδιο (παράτυπα), πιθανόν, να έχουν ενεργήσει και άλλες εκκλησιαστικές επιτροπές, που έχουν προχωρήσει σε περιφράξεις. Επιπρόσθετα, η δήλωση «...ότι όλοι οι ιδιοκτήτες και οι εκκλησίες χωρίς εξαίρεση, υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς, με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία του χαρακτήρα των πόλεων μας, των δημοσίων κτιρίων και των γειτονιών μας...», αποδείχνει ορθή την επίκληση στο «Σχέδιο Περιοχής» και (προσθέτω) παρέχει, πιθανόν, το δικαίωμα της επίσημης καταγγελίας για ενέργειες που αντιστρατεύονται στις πρόνοιες του εν λόγω σχεδίου (το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί πλέον Νόμο).


Με βάση, λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα κρίνω πως θα πρέπει να καλέσουμε τον Δήμο να καταγγείλει την παράτυπη ενέργεια (του τρόπου) της περίφραξης και να ζητήσει την κατεδάφισή της, επικαλούμενος τις σχετικές πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού, οι οποίες περιγράφουν με σαφήνεια την ένταξη των περιβόλων των (τουλάχιστον τριών) ναών του κέντρου της πόλης στη διαμόρφωση των αντίστοιχων πλατειών, με ταυτόχρονη κοινοποίηση της καταγγελίας στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

***

1 σχόλιο: