Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Λ/ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

3 Νοεμβρίου 2009

Ομάδα πρωτοβουλίας
 για τη διάσωση της πλατείας Αγίας Τριάδας
(υπόψη κ. Αλέξη Παπαδόπουλου)
ΛΕΜΕΣΟ


Αγαπητοί φίλοι,

Διαμαρτυρία για την τοποθέτηση περίφραξης στην πλατεία
της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας

Αναφέρομαι στην επιστολή σας με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2009 και σας πληροφορώ ως εξής:

1.                  Οι πλατείες γύρω από τις εκκλησίες δεν είναι δημόσιος χώρος.  Αποτελούν ιδιοκτησία των εκκλησιών και όχι του Δήμου ή του Κράτος.  Με αυτή την έννοια και αυστηρά ομιλούντες είναι στην κρίση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών να αποφασίσουν τη χρήση τους ή τον τρόπο προστασίας τους. 

2.                  Είναι γεγονός ότι πλείστες όσες εκκλησίες στη Λεμεσό δεν είχαν οποιαδήποτε περίφραξη και οι χώροι γύρω από αυτές αποτελούσαν επέκταση των δρόμων και άλλων δημόσιων χώρων.  Εξαίρεση αποτελεί η Αγία Νάπα στην οποία από χρόνια – δεν είμαι σε θέση να καθορίσω από πότε– υπάρχει κιγκλίδωμα.  Το ίδιο ίσχυε και για την παλαιότερη εκκλησία της Καθολικής.
Το ίδιο ισχύει και σε εκκλησίες των χωριών της επαρχίας Λεμεσού.  Και εκεί συναντούμε αρκετές περιπτώσεις με κιγκλίδωμα στον περίγυρο και αρκετές χωρίς.

3.                  Συμφωνώ μαζί σας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιφράξεις έχουν αλλοιώσει την εικόνα της περιοχής, όπως τη γνωρίζαμε, όμως – και ανεξάρτητα των δικών σας ή άλλων απόψεων για το θέμα – πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα κάποιου ιδιοκτήτη (σε αυτή την περίπτωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής) να περιφράξει το χώρο που της ανήκει και να προστατεύει κατά την κρίση της την πλατεία της εκκλησίας από την ανεξέλεγκτη είσοδο οχημάτων.

4.                  Αναμφίβολα θέμα συζήτησης και κρίσης είναι ο τύπος και το ύψος του κιγκλιδώματος, το οποίο στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας για πολλούς μήνες απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του αρχιτέκτονα της εκκλησίας, του Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.  Μέχρι αυτή την ώρα δεν  έχει δοθεί η συναίνεση του Τομέα Διατήρησης.

5.                  Αντιλαμβάνεστε ότι δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης ή χρησιμοποίησης από το Δήμο οποιασδήποτε πλατείας εκκλησίας, αλλά συμφωνούμε μαζί σας ότι όλοι οι ιδιοκτήτες και οι εκκλησίες χωρίς εξαίρεση, υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς, με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία του χαρακτήρα των πόλεων μας, των δημοσίων κτιρίων και των γειτονιών μας.

Ο Δήμος της Λεμεσού κινείται μέσα σε αυτά τα πλαίσια και στο μέτρο που οι νόμοι και οι κανονισμοί του δίνουν τη δυνατότητα, παρεμβαίνει με τον προσφορότερο τρόπο.

Φιλικά,

Ανδρέας Χρίστου
Δήμαρχος


ΑΧ/ΠΠ





ΣΧΟΛΙΑ

Αυτή είναι η απάντηση του δήμου Λεμεσού στην επιστολή-διαμαρτυρία που στήριξαν με την υπογραφή τους 200 πολίτες. Μια διπλωματική σονάτα molto allegre "ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ", σε πέντε σημεία που δεν μπορεί παρά να απογοητεύει όσους πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια. Οι δημοτικές αρχές της πόλης μας, ως ρυθμιστές συμφερόντων συμφωνούν αλλά δεν πράττουν, επιτρέπουν την α-ανομία αλλά υπόσχονται ότι θα πράξουν με βάση τον νόμο. 
Ο νόμος προβλέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατεδαφιστεί η περίφραξη με έξοδα της εκκλησίας, αφού όπως σημειώνει ο αξιότιμος Δήμαρχος ΔΕΝ έχει εγκριθεί η περίφραξη από τις αρχές της πόλης μας. 

Σημειώνω ότι πολλοί Λεμεσιανοί τες τελευταίες μέρες έχουν λάβει επιστολή από το Δημαρχείο και καλούνται να κατεδαφίσουν εντός 15 ημέρων τες παράνομες κατασκευές (σκιάστρα κ.α) που έχουν κατασκευάσει και απειλούνται με δικαστικά μέτρα. Αυτές οι κατασκευές είναι προϊόν  αυθαιρεσίας και σίγουρα πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα, παρόλα αυτά κάποιες από αυτές έγιναν πριν 20 χρόνια! Πώς επιτρέπετε μια τόσο εξόφθαλμη παρανομία εκ μέρους της εκκλησίας, όταν το δημαρχείο αναγνωρίζει ότι  "σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιφράξεις έχουν αλλοιώσει την εικόνα της περιοχής"  και ασκείται τόση πίεση σε ιδιώτες. ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ.        

όσο για το σημείο 3 : 
"προστατεύει κατά την κρίση της την πλατεία της εκκλησίας από την ανεξέλεγκτη είσοδο οχημάτων"  !!!!  υπάρχει και ο ακόλουθος τρόπος ο οποίος είναι και πιο φιλικός προς τον άνθρωπο και προς την αίσθηση πλατείας αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επιτρέπει την  "διαφύλαξη και προστασία του χαρακτήρα των πόλεων μας, των δημοσίων κτιρίων και των γειτονιών μας."

ο μαγικός αυτός τρόπος είναι ο εξής :

 
 
κλίκ για να μεγαλώσει.

πλατεία μπροστά από εκκλησία στην βαρκελόνη
la virreinas square 

Και δεν χρειάζεται όλο αυτό :  



 ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ.


ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ !!! ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ (σπανιότατο πλέον είδος) ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΥΡΗΤΤΕΤΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΑΚΙ του κάθε ταλαίπωρου ιδιώτη? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ?


Η πρωτοβουλία για την διάσωση της πλατείας της Αγίας Τριάδας θα συνεχίσει να δραστηριοποιείτε με διάφορους τρόπους. Καλείτε ο καθένας από εσάς να διαδώσει το πρόβλημα και αν τυχόν υπάρχουν ιδέες ή απόψεις για δράσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου