Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΗ



 


Οι φώτο πάρθηκαν την στιγμή της κατεδάφισης παραθαλάσσιων κτιρίων στο Bari το 2008, που είτε κτίστηκαν παράνομα είτε παράνομα αδειοδοτήθηκαν. Η ιταλική δημοκρατία υπό την πίεση της λαϊκης απαίτησης, είχε το θάρρος να διορθώσει τα αίσχη που έγιναν στο βωμό του κέρδους των λίγων,  στο βωμό της "Ανάπτυξης"*. Ο τύπος και τα ΜΜΕ ονόμασαν αυτά τα εκτρόματα eco-monstri δηλαδή εκο-τέρατα. Στην Κύπρο πόσα από τα "αναπτυξιακά" μας έργα μπορούν εύκολα να θεωρηθούν εκο-τέρατα? 

Το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, όλη η κάτω Πάφος, η Αγιά Ναπά, ο Πρωταράς, όλες αυτές οι χιλιάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων που εξυπηρετούν σπιτάκια σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα μήπως δεν είναι ΕΚΟ-ΤΕΡΑΤΑ?

Στην Κύπρο γιατί ο λάος δεν έχει ποτέ άποψη και αν έχει γιατί σιωπά κάτω από τη βαρύτητα της λέξης A N A Π Τ Υ Ξ Η ? 

 

Φωτογραφίες από την γύφτικη παρουσίαση της μαρίνας Λεμεσού στο δημαρχείο της πόλης. Ακόμα πιο γύφτικα τα σχέδια ενός εντελώς άγνωστου Γάλλου αρχιτέκτονα που μας τον σέρβιραν για expert ouaoua! Όλη αυτή η έκταση χτισμένη μέσα στην θάλασσα και όλα αυτά τα σπιτάκια και οι πολυκατοικίες 300 μέτρα από την ακτή, πως αλλίως θα τα λέγατε κύριοι?



*Η  Ανάπτυξη είναι μια κυπριακή θεότητα της χρηματιστηριακής εποχής η οποία λατρεύεται από τους Κύπριους με ιδιαίτερη ευλάβεια. Είναι η διάδοχος της Αφροδίτης (ή Venus) και έχει διεγερτικές ικανότητες. Στο άκουσμα της και μόνο οι σύγχρονοι Κύπριοι εκστασιάζονται, παραδίνονται άμεσα και χωρίς ενδοιασμούς στην φλόγα του πάθους τους, οι κοινωνικές, ηθικές και πνευματικές τους αντιστάσεις υπέρ-πηδιούνται μέσα σ’ ένα ομαδικό ουρλιαχτό… ΝΑΙ!!!

Η Ανάπτυξη για να συνεχίσει να ευνοεί τον λαό της χρειάζεται συνεχώς θυσίες, είναι αχόρταγη σαν μηχανή από φρουτάκια, τρέφεται με μπετονιέρες και σίδερα, άσφαλτο, μίζες και συμβόλαια.

Οι Κύπριοι συναγωνίζονται με μανία για το ποιος θα αποσπάσει τις εύνοιες της θεάς. Άρχισαν οι βαρωσιώτες, τους διαδέχτηκαν οι λεμεσιανοί, μετά οι παφίτες, οι ακαμίτες, οι χωραϊτες και τώρα όλοι ανεξαιρέτως οι Κύπριοι χωρκάτες. 





3 σχόλια:

  1. Aφήστε τον Ακάμα ήσυχο....τουλάχιστον προς το παρόν.
    Το φαΐ που μας σερβίρουν δεν το τρώμε και ένα μπλόκ σαν το δικό σας συμβάλλει στη αφύπνιση συνειδήσεων και μαζύ με άλλους θα γίνομε κάποτε πολλοί και ίσως να αρχίσουμε και εμείς μιά μέρα,ίσως το 3023 να κατεδαφίζουμε κτίρια,αν δεν ππέσουν απο μόνα τους πολύ πιό πρίν.
    Ομως η ουσία είναι ότι χρειάζεται θάρρος και πολιτική βούληση τεραστίων διαστάσεων,πράγμα που δεν διατίθεται στους πολιτικάντηδες μας,για να αρχίσουμε απο μόνοι μας τις κατεδαφίσεις εκτός και αν πρόκειται για ανάδειξη αλλότριων συμφερόντων (ίδε κατεδάφιση κτιρίου στο Λιμάνι Πάφου 1992) και τις περιοδικές κατεδαφίσεις στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου.Αν είμασταν σε άλλη χώρα αυτοί όλοι έπρεπε να ήταν φυλακή για κακοδιαχείρηση και μπαγαποντιά.
    ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΜΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ Σ'ΕΝΑ CONTAINER ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΈΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΙΑΡΟ ΝΑ ΣΠΑΖΟΥΝ ΠΕΤΡΕΣ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΨΟΦΙΣΟΥΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και χρειάζεται πολιτική βούλιση, αλλά τι το παραξενο και σπάνιο με αυτό? Βούλιση έχει και ένα ζώο, ένας γάρος έχει βούλιση γιατί όχι οι πολιτικοί?

    Λοιπόν η βασική πολιτική τους βούλιση είναι όπως φαινεται να παραμείνουν στην καρέκλα και όχι να εκπληρώσουν κοινωνικό έργο.

    Απλά ήβραν τζιαι κάμνουν, ίσως και έγω στην θέση τους έτσι να καταντούσα, αφου ο λάος κοιμάται, δεν τον απασχολεί που έχει μείνει εντελώς εκτός από τα κεντρα αποφάσεων, δεν τον ανησυχεί καθόλου τα δημοκρατικά έλλειματα του συστήματος...

    Μα πολιτισμός ενός λαού είναι βασικά ο τρόπος που οργανώνεται και αποφασίζει. Πρέπει σύντομα να το παραδεχτούμε ότι μόλις προσπεράσαμε την νεο-λιθική εποχή, θα νευριάζουμε λιγότερο με τα χάλια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα μακάρι να ζούσαμε στη νεο-λίθινη εποχή.Θα πιάναμε ούλλοι που ένα ρόπαλο και θα τους σπάζαμε τις κκελέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή